AIKUISTEN OHJELMISTOSSA NAISVOIMAA JA VAHVAA KEHOLLISUUTTA

02.09.2022

MUKAMAS 2022 -festivaaliohjelmistossa on runsas ja vaikuttava kattaus aikuisten esityksiä. Esityksissä käsitellään eloisasti vakavia aiheita, kuten naiseutta tässä ajassa, kehollisuutta, identiteettiä, parisuhdetta, ylisukupolvellisuutta ja muistoja.

Kansainvälinen ohjelmisto sisältää puolalaisen Natalia Sakowiczin kaksi huikeaa esitystä. Tanssijanakin lahjakas näyttelijätär ravistelee esityksessään Wake up perinteistä naismyyttiä. On luvassa vaikuttavaa nukenkäsittelyn taikaa, kun Sakowicz tuo Hällä-näyttämölle Grimmin saduista tuttuja satuhahmoja. Palkitussa esityksessä poraudutaan tunnettujen satuprinsessojen kautta nykyaikaisen tytön maailmaan.

Sakowiczin toinen esitys Romance kuvaa puolestaan riipaisevasti rakkaussuhdetta. Tätä esitystä on melkein vaikea uskoa sooloesitykseksi. Niin intohimoisesti, brutaalisti ja intensiivisesti päähenkilö elää romanssin itsensä kokoisen nuken kanssa. Palkittu teos on huikea fyysinen taidonnäyte, joka täytyy nähdä!

Teatteri Delfiinin Elo ihmisen… on vuosikymmeniä alalla työskennelleen taiteilija ja taideterapeutti Anna-Liisa Tarvaisen suunnittelema varjoteatteriesitys, jossa rakkaat ikivihreät kuljettavat isoäitiä muistojen tiellä. Esitys sopii erityisen hyvin ikäihmisille, vaikka onkin suunnattu koko perheelle. Se antaa lapsille ja lastenlapsille välähdyksen vanhemman polven sielunmaisemasta, ja luo siten siltaa eri sukupolvien välille.

Pitkän linjan teatterintekijä, kulttuuritoimittaja ja kriitikko Anne Välinoro on suunnitellut esineteatterimonologin Kasvokkain erityisesti ikäihmisten iloksi. Esitys yhdistelee surutta nukketeatteria ja esineiden maailmaa, elokuvaa ja taiteen merkkihenkilöitä. Tarinassa vilahtelee niin Greta Garbo kuin Stalinkin!

Musiikkiteatteriensemble Tytäryhtiö esittää kepeän vakavan kabareen Minun ääreni. Identiteettiä tutkiva esitys on ennen kaikkea voimaannuttava ylistyslaulu ihmisyydelle, keskeneräisyydelle ja armollisuudelle. Se kutsuu nauramaan lempeästi itsellemme ja samalla ymmärtämään syvemmin toinen toistamme.

Haiharan nukketeatterin esityksessä Mitä muistan, mitä unohdin kuljetaan varjokuvien ja elävän musiikin kautta muistoihin. Sodan jaloista lapsena paenneiden Toivon ja Elvin tarina on koottu kirjeistä, valokuvista ja muistoista.

AIKUISTEN OHJELMISTO 

LIPUT

 

 MUKAMAS 2022 – Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali Tampereella 14.–18.9.